Sastojci: 1 mahuna vanile, 5 jaja, 75 g šećera, 25g brašna, 250 g mlijeka, 15 g putera, malo šećera u prahu.
Priprema:
1. Pripremite četiri keramičke posude za mafine, svaku podmažite sa puterom i pospite šećerom u prahu pa ostavite sa strane, a rernu uključite na 200 stepeni.
2. Mahunu vanile presjecite po dužini i sastružite sjeme, a jaja razdvojite na bjelanjke i žumanjke.
3. Šećer sipajte u posudu za mućenje zajedno sa žumanjcima pa mutite mikserom dok ne poblijede i postanu pjenasta, dodajte brašno pa onda umutite žicom za mućenje.
4. Mlijeko sipajte u šerpicu i dodajte mu sjemenke vanile, malo prije nego mlijeko počne ključati, sklonite sa vatre i sipajte u žumanjke polako dok cijelo vrijeme mješate da se ne bi zgrušala.
5. Smjesu vratite u šerpu i sve vratite na šporet da provri – stalno mješajte. Kad je mlijeko provrilo, smanjite temperaturu i ostavite da lagano krčka 2-3 minuta. Nikako ne prestajte sa mješanjem.
6. Smjesu sklonite sa vatre i pretresite u čistu posudu. Bjelanjke umutite u čvrst snijeg pa prvo žicom za mućenje u smjesu od žumanjaka umješajte jednu trećinu bjelanjaka, a zatim nježno, spatulom umješajte ostatak.
7. Smjesu rasporedite u keramičke posude pa pecite 15 minuta. Prvih pet minuta nipošto nemojte otvarati vrata rerne.
8. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu i poslužite dok je još toplo.