Sastojci:

 

5 jaja,

300 g šećera,

200 ml jogurta,

170 ml ulja,

270 g brašna,

1/2 kesice praška za pecivo,

400 – 500 g višanja,

malo šećera u prahu za posipanje,

vanilin šećer.

 

Priprema

 

  1. Odvojiti bjelanca od žumanaca. Bjelanca mikserom umutiti u čvrst snijeg, pa im postepeno dodavati šećer. Mutiti još malo. Dodati žumanca pa ih umiješati polako špatulom. Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i sjediniti sa bjelancima.

 

  1. Kada tijesto bude bez grudvica, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh. Na tijesto staviti višnje koje su ocijeđene od viška soka.

 

  1. Staviti kolač u rernu zagrijjanu na 200 stepeni, a nakon 10 minuta smanjiti na 180 stepeni. Peći oko 40 minuta, doks e ivice ne počnu odvajati od tepsije.

 

  1. Ohladiti kolač i posuti ga šećerom u prahu pomiješanim s vanilin šećerom, i isjeći na kocke.