Sastojci:
5 jaja,
300 g šećera,
200 ml jogurta,
170 ml ulja,
270 g brašna,
1/2 kesice praška za pecivo,
400 – 500 g višanja,
malo šećera u prahu za posipanje,
vanilin šećer.
Priprema
- Odvojiti bjelanca od žumanaca. Bjelanca mikserom umutiti u čvrst snijeg, pa im postepeno dodavati šećer. Mutiti još malo. Dodati žumanca pa ih umiješati polako špatulom. Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i sjediniti sa bjelancima.
- Kada tijesto bude bez grudvica, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh. Na tijesto staviti višnje koje su ocijeđene od viška soka.
- Staviti kolač u rernu zagrijjanu na 200 stepeni, a nakon 10 minuta smanjiti na 180 stepeni. Peći oko 40 minuta, doks e ivice ne počnu odvajati od tepsije.
- Ohladiti kolač i posuti ga šećerom u prahu pomiješanim s vanilin šećerom, i isjeći na kocke.