Sastojci:
200 g riže,
5 dl povrtnog temeljca,
so,
biber,
3 kašike maslinovog ulja,
1 dl bijelog vina,
150 g vrganja,
1 manja glavica luka,
2 čehna bijelog luka,
vezica peršuna,
parmezan,
puter.
Priprema:
1. Na maslinovom ulju u dubokoj tavi dinstajte sitno nasjeckani luk i bijeli luk. Kad luk postane staklast, dodajte narezani vrganj. Posolite i pobiberite prema želji. Dinstajte vrganje miješajući ih dok ne omekšaju. Tad im dodajte rižu. Promiješajte, a kad se počne lijepiti, podlijte s malo vrućeg temeljca i dinstajte dalje.
2. Kad temeljac ispari, podlijte vinom i miješajte dok ne ispari, zatim opet podlijte temeljcem. Nastavite pomalo dodavati temeljac dok riža ne omekša do željene mekoće. Pazite da se ne raskuha.
3. Kad je rižoto gotov, umiješajte u njega komadić putera i dvije kašike naribanog parmezana. Poslužite u dubokom tanjiru i svaki posipajte svježe nasjeckanim peršunom i listićima parmezana.