Sastojci:

 

400 g svježih kajsija,

350 g oštrog brašna,

120 g šećera,

1 Bourbon vanilin šećer,

2 kašičice praška za pecivo,

prstohvat soli,

1 limun (korica),

1 narandža  (korica),

1 veće jaje,

180 g tekućeg jogurta,

160 ml ulja,

kašičica ekstrakta limuna,

50 g bijele čokolade.

 

Priprema:

 

  1. Kajsije nekoliko sekundi potopite u vruću vodu, ocijedite ih, prelijte hladnom vodom pa ih ogulite. Odstranite im košpice i nasjeckajte na kockice.

 

  1. Razmutite jaje, dodajte mu jogurt, ulje i ekstrakt limuna pa dobro umutite.

 

  1. U drugu posudu prosijte brašno, dodajte so, prašak za pecivo, obje vrste šećera i koricu narandže i limuna pa promiješajte.

 

  1. Brašnu dodajte kajsije i nježno ih umiješajte tako da svaki komadić bude obložen brašnom, pazeći da ih ne zgnječite.

 

  1. U smjesu od brašna uspite smjesu od jaja i lagano miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Na kraju dodajte usitnjenu bijelu čokoladu i još jednom promiješajte da se čokolada rasporedi po smjesi.

 

  1. Dobivenom smjesom punite kalupe koje ste prethodno namastili i posuli s malo brašna. Muffine pecite na 180 stepeni oko 20 min. Pečene ih ostavite 5 minuta u kalupu, a zatim ih izvadite na rešetku da se ohlade.

 

  1. Prije posluživanja pospite ih šećerom u prahu.