Supa od leće: Neodoljiva zimska namirnica

po Vasa Kuharica

Jednostavna priprema supe koja će vam otkriti potpuno novu, neodoljivu ulogu omiljene zimske namirnice – leće. Najbolji je izbor za ljubitelja variva, leća se odlično slaže s paradajzom, bijelim lukom i suhomesnatim proizvodima, tako da je ovo jelo pravi izbor za sve koji vole povrće i brzu pripremu.

 

Sastojci:

200 g leće

3 kašike maslinovog ulja

3 čehna bijelog luka

1 crveni luk

1 mrkva

1 l vode

1 prstohvat origano

1 prstohvat ruzmarin

2 list lovorov list

1 kašika paradajza, koncentrat

1 kašičica vinskog sirćeta

so

biber

Priprema:

1. Leću isperite pod mlazom hladne vode pa stavite u veći lonac i dodajte toliko vode da prekrije leću za 2,5 cm. Zagrijte do vrenja i kuhajte dok omekša, oko 10 minuta, a zatim procijedite.

2. Na 3 kašike zagrijanog maslinovog ulja dinstajte bijeli luk, crveni luk i mrkvu dok luk postane proziran i omekša, oko 5 minuta.

3. Dodajte leću, vodu, origano, ruzmarin i listove lovora. Zagrijte do vrenja, smanjite jačinu vatre, poklopite i kuhajte 10 minuta.

4. Umiješajte pastu od paradajza te začinite sa soli i biberom. Poklopite i kuhajte dok leća potpuno omekša, 30 do 40 minuta, uz povremeno miješanje.

5. Ako supa postane pregusta, dodajte još vode. Pred kraj kuhanja dodajte pola kašike maslinovog ulja i kašičicu sirćeta.

 

Preporučujemo