Jednostavna priprema supe koja će vam otkriti potpuno novu, neodoljivu ulogu omiljene zimske namirnice – leće. Najbolji je izbor za ljubitelja variva, leća se odlično slaže s paradajzom, bijelim lukom i suhomesnatim proizvodima, tako da je ovo jelo pravi izbor za sve koji vole povrće i brzu pripremu.
Sastojci:
200 g leće
3 kašike maslinovog ulja
3 čehna bijelog luka
1 crveni luk
1 mrkva
1 l vode
1 prstohvat origano
1 prstohvat ruzmarin
2 list lovorov list
1 kašika paradajza, koncentrat
1 kašičica vinskog sirćeta
so
biber
Priprema:
1. Leću isperite pod mlazom hladne vode pa stavite u veći lonac i dodajte toliko vode da prekrije leću za 2,5 cm. Zagrijte do vrenja i kuhajte dok omekša, oko 10 minuta, a zatim procijedite.
2. Na 3 kašike zagrijanog maslinovog ulja dinstajte bijeli luk, crveni luk i mrkvu dok luk postane proziran i omekša, oko 5 minuta.
3. Dodajte leću, vodu, origano, ruzmarin i listove lovora. Zagrijte do vrenja, smanjite jačinu vatre, poklopite i kuhajte 10 minuta.
4. Umiješajte pastu od paradajza te začinite sa soli i biberom. Poklopite i kuhajte dok leća potpuno omekša, 30 do 40 minuta, uz povremeno miješanje.
5. Ako supa postane pregusta, dodajte još vode. Pred kraj kuhanja dodajte pola kašike maslinovog ulja i kašičicu sirćeta.