Sastojci:
pola kg graška,
dva mala krompira,
vezica mladog luka ili jedna manja prasa,
kašika maslaca,
vezica svježe nane,
tri kriške suhog mesa,
so, biber.
Za krekere:
200 g glatkog brašna,
200 g brašna od slanutka,
100 g maslaca,
krupna so,
šoljica mlaćenice.
Priprema:
- Na rastopljenom maslacu dinstati isjeckani luk ili prasu. Kad omekša, dodati kockice krompira i pustiti da se lagano zapeku.
- Krompiru dodati grašak i podliti vodom. Posoliti. Kuhati dok krompir i grašak sasvim ne omekšaju, oko dvadeset minuta.
- Za to vrijeme izmiješati brašno i so. Možete pomiješati dvije vrste brašna ili koristiti samo pšenično. Brašnu dodati maslac, usitnjen prstima i mlaćenice koliko treba da zamijesite tijesto. Tijesto razvaljati tanko, pa njime prekriti pleh obložen masnim papirom.
- U plehu tijesto narezati tako da dobijete krekere željenog oblika. Premazati tijesto ostatkom mlaćenice i posuti krupnom solju. Peći dok ne potamne.
- Kad grašak sasvim omekša, usitniti supu štapnim mikserom do željene gustoće. Dodati sitno sjeckane listiće nane, pa vratiti na vatru još pet minuta.
- Za to vrijeme popržiti suho meso izrezano na sitne štapiće ili kockice, tako da postane sasvim hrskavo. Suhim mesom posuti supu i poslužiti je sa slanim krekerima.