Super savjet: Greška zbog koje vam pečeno meso nije meko i sočno

po Vasa Kuharica

Premda se pečenje mesa čini lako – samo komad mesa stavite u pećnicu i pečete, no zašto vam onda nekako uvijek ispadne tvrdo i suho? U tom slučaju ovi jednostavni savjeti svjetskih kuhara dobro će vam doći te će pečeno meso biti sočno i mekano.

 

Meso se sastoji od paralelnih mišićnih vlakana, poput manjeg komadića drveta, stoga ako meso prerežete preko tih mišića, dobit ćete komade koji su znatno mekši zbog manjeg broja vlakana. Vrlo je važno meso prije rezanja ostaviti da jedno vrijeme odstoji. Naime, ako meso počnete rezati odmah nakon pečenja svi prirodni sokovi će iscuriti, boja neće biti ujednačena, a meso će biti još uvijek u procesu pečenja tako da će meso biti na kraju tvrdo.

 

Ostavljanjem pečenog komada mesa da se malo ohladi nakon pečenja ključno je za ravnomjernu raspodjelu sokova kroz cijeli komad mesa, izjednačavanje boje, a u konačnici meso postaje osjetno mekše, a samim time i ukusnije.

 

Kako bi pečeno meso bilo sočno i meko, nakon pečenja ga izvadite iz pećnice i pokrijte papirom za pečenje i čistom kuhinjskom krpom te ga ostavite da odmori oko pola sata. Promotrite u kojem se smjeru protežu mišićna vlakna u mesu, a ako to ne možete odmah uočiti, meso malo zarežite na rubu.

 

Uz pomoć oštrog noža za rezanje mesa, meso zarežite pod pravim kutom okomito na mišićna vlakna.

Režite tanke šnite mesa kako bi struktura bila što mekša. Osim toga, meso svakako režite tako da viljušku stavite ispred noža, a ne obrnuto.

Preporučujemo