Ne morate biti vrsna domaćica da bi vam svaki kolač uspio. Bit će dovoljno da se pridržavate ovih savjeta.
1. Izbor brašna
Za dobar kolač nemojte da potcijenite važnost izbora pravog brašna. Hrskave kolače, biskvite, knedle i njoke pravite od oštrog brašna. Glatko brašno koristite za pravljenje hleba, mafina i poslastica od tijesta sa kvascem.
2. Sobna temperatura sastojaka
Jaja, mlijeko i puter moraju odstajati na sobnoj temperaturi barem pola sata prije nego što počnete praviti kolač. Ako nemate vremena, jaja možete nakratko zagrijati iznad lonca s vrelom vodom.
3. Pazite kako koristite mikser
Kad uzmete mikser u ruke, nemojte krenuti s najjačom brzinom. Pametnije je krenuti sa manjom brzinom da bi vazduh ušao u smjesu za kolače. Kad procijenite da je masa za kolače dobro umućena, prebacite mikser na najjaču brzinu još nekoliko sekundi. Smjesa za kolač bit će glatka poput emulzije.
4. Završni dodir
Kad napravite smjesu za kolače i sipate je u pleh, lagano ga prodrmajte nekoliklo puta s visine od nekoliko centimetara kako bi se sastojci bolje povezali. Izravnajte površinu kolača gumenom lopaticom. Ovo primjenjujete samo kod kolača kod kojih ste koristili prašak za pecivo, nikako ne u onim s bjelancima ili šlagom koji moraju ostati rastresiti.