Tart od bijele čokolade i ruma s karamel umakom

po Vasa kuharica

Sastojci za tijesto:

200 g oštrog brašna,

3 kašike šećera u prahu,

200 g maslaca,

2 žumanca, vanilin šećer,

malo hladne vode.

Za ganache od bijele čokolade:

300 g tamne čokolade,

300 ml slatkog vrhnja,

0,03 dl bijelog ruma.

Za karamel:

150 g šećera,

40 ml vode,

40 g maslaca,

50 ml slatkog vrhnja.

Priprema:

1. Za tijesto pomiješajte brašno, šećer i vanilin šećer i sve protrljajte rukama kako biste dobili smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte žumanca i malo hladne vode. Oblikujte tijesto u disk, omotajte ga u prozirnu foliju pa stavite u frižider na sat.

2. Tijesto razvaljajte u kalup i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta.

3. Za ganache narežite čokoladu i otopite ju na pari zajedno sa slatkim vrhnjem i rumom. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Prelijte je preko ispečenog tijesta.

4. Za karamel u posudu stavite šećer i vodu te posudu stavite na laganu vatru. Nemojte je miješati! Želite da šećer dobije boju konjaka, dakle ne pretamnu. Kada se to dogodi, maknite karamel s vatre i u njega umiješajte maslac i slatko vrhnje. Pustite da se malo ohladi te ga stavite na tart u uzorku kojem želite. Složeni tart ohladite i poslužite.

Preporučujemo