Sastojci za tijesto:
200 g oštrog brašna,
3 kašike šećera u prahu,
200 g maslaca,
2 žumanca, vanilin šećer,
malo hladne vode.
Za ganache od bijele čokolade:
300 g tamne čokolade,
300 ml slatkog vrhnja,
0,03 dl bijelog ruma.
Za karamel:
150 g šećera,
40 ml vode,
40 g maslaca,
50 ml slatkog vrhnja.
Priprema:
1. Za tijesto pomiješajte brašno, šećer i vanilin šećer i sve protrljajte rukama kako biste dobili smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte žumanca i malo hladne vode. Oblikujte tijesto u disk, omotajte ga u prozirnu foliju pa stavite u frižider na sat.
2. Tijesto razvaljajte u kalup i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta.
3. Za ganache narežite čokoladu i otopite ju na pari zajedno sa slatkim vrhnjem i rumom. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Prelijte je preko ispečenog tijesta.
4. Za karamel u posudu stavite šećer i vodu te posudu stavite na laganu vatru. Nemojte je miješati! Želite da šećer dobije boju konjaka, dakle ne pretamnu. Kada se to dogodi, maknite karamel s vatre i u njega umiješajte maslac i slatko vrhnje. Pustite da se malo ohladi te ga stavite na tart u uzorku kojem želite. Složeni tart ohladite i poslužite.