Sastojci za prhko tijesto:
300 g brašna,
200 g maslaca,
100 g šećera u prahu,
2 žumanca,
prstohvat soli.
Za kremu s kardamomom:
500 ml mlijeka,
4 žumanca,
100 g šećera,
40 g oštrog brašna,
250 g vrhnja za šlag, kardamom.
Priprema:
1. Zamijesiti sve sastojke dok se ne povežu u tijesto i ostaviti sat u frižideru. Kada se tijesto ohladi, razvaljati ga na 3 mm i staviti u kalup za tartove promjera 28 cm. Površinu tijesta nekoliko puta ubosti viljuškom. Višak tijesta odstraniti s rubova i peći na 160 stepeni 15 minuta.
2. Kuhati 400 ml mlijeka, šećer i kardamom dok ne zakipi. U posudici promiješati žumanca sa 100 ml mlijeka i gustinom te dodati mlijeko s kardamomom. Sve zajedno kuhati na laganoj vatri 10-ak minuta, cijelo vrijeme miješajući. Skinite s vatre, procijedite kroz sito i ohladite na sobnoj temperaturi. U ohlađenu kremu dodati istučeni šlag. Košaricu napuniti kremom i poslagati svježe maline.