Sastojci za tijesto:
150 g glatkog brašna,
150 g oštrog brašna,
125 g šećera u prahu,
200 g maslaca,
2 žumanca,
malo ribane korice limuna.
Za kremu:
400 g mascarpone sira,
100 g šećera u prahu,
kašika ekstrakta vanilije,
400 ml slatkog vrhnja.
Priprema:
- Pomiješajte brašna, dodajte šećer u prahu, hladan maslac narezan na listiće, žumanca i limunovu koricu. Brzo zamijesite tijesto, omotajte ga u plastičnu foliju pa stavite u frižider na sat vremena.
- Razvaljajte i tijestom obložite namašćeni kalup. Probodite ga viljuškom i stavite u zamrzivač da se zamrzne.
- Zagrijte rernu na 180 stepeni i zamrznuto tijesto pecite dvadesetak minuta, odnosno dok ne dobije zlaćanu boju. Pustite da se ohladi.
- Pomiješajte sir, šećer i ekstrakt vanilije. Od hladnog slatkog vrhnja umutite čvrsti šlag pa ga lagano umiješajte u sir. Stavite u frižider. Kremu stavite na ohlađeno tijesto, a po njoj slažite jagode.