Podloga:
150 g mljevenog keksa,
70 g otopljenog maslaca,
kuskus masa (možete je kupiti u bolje opskrbljenim trgovinama),
300 g kuskusa,
3 dl mlijeka,
4 jaja,
kašike smeđeg šećera,
100 g mljevenog rogača,
1 rendana korica narandže i sok,
Ganache:
125 g čokolade,
125 g slatkog vrhnja,
nekoliko kapi ekstrakta narandže.
Priprema:
- U blenderu sjediniti keks s otopljenim maslacem. Istresti u kalup za tortu i poravnati sadržaj samo na dnu.
- Mlijeko i šećer zagrijati, a potom sipati kuskus. Izmiješati i ostaviti na stranu da se hladi.
Napomena: dok se kuskus hladi, potrebno je nekoliko puta “prevrnuti ga” viljuškom da ostane rastresit.
- Istresti rogač, izmiješati ga tako da svako zrno kuskusa bude umiješano u njega. Dodati koricu i sok narandže, a potom i umućena jaja. Sve promiješati.
- U pripremljeni kalup istresti kuskus i peći u zagrijanoj rerni oko 40 minuta na temperaturi od 170 stepeni.
- Čokoladu otopiti u slatkom vrhnju. Rashladiti, dodati nekoliko kapi ekstrakta od narandže, umutiti i tart premazati kremom. Ukrasiti po želji.