Volite li majonezu, krastavce i kiselo vrhnje, tartar umak najbolji je izbor za vaš nogodišnji meni. Bez obzira na to jedete li ribu, pohovani oslić ili piletinu, tartar umak odlično će se uklopiti uz gotovo svako jelo. Ukusan je, jednostavan i pripremi se za tren.
Sastojci:
2 dl majoneze
4 kašike kiselog vrhnja
pola glavice crvenog luka
1 čehno bijelog luka
pola šoljice sitno narezanih krastavaca,
limunov sok od pola limuna
1 kašika senfa
peršun
so, biber i crvena paprika
Priprema:
U jednoj posudi izmješajte sve suhe sastojke, luk naribajte sitno, a bijeli luk protisnite. Kada se svi sastojci sjedine, dodajte majonezu, kiselo vrhnje, senf i limunov sok. Miješajte sve zajedno pa dodajte ostale začine. Tartar umak najbolje je staviti u frižider da se dobro ohladi prije posluživanja.