Tarte tatin francuska poslastica kojoj je teško odoljeti

po Vasa kuharica

Za tijesto:

200 g brašna,

100 g maslaca,

pola kašičice soli,

1 kašika šećera u prahu,

1 jaje,

vode po potrebi.

Za fil:

1 kg jabuka,

250 g šećera,

10 g vanilin šećera,

80 g maslaca,

1 kašičica cimeta u prahu.

Priprema:

1. U zdjelu prosijati brašno, dodati so, šećer u prahu i pomiješati sastojke. Zatim prstima utrljati komadiće maslaca u brašno dok ne dobije izgled prezle.
2. U posebnoj zdjelici umutiti jaje i dodati ga u smjesu te sve zajedno umutiti kašikom ili lopaticom. Po potrebi dodati nekoliko kašika vode, nježno izraditi tijesto i oblikovati grubu kuglu.
3. Tijesto zatim umotati u prozirnu kuhinjsku foliju i ostaviti u frižideru 30 minuta.
4. U prigodnu metalnu posudu na pola maslaca rastopiti pola šećera, ali nemojte pustiti da se karamelizira. Na šećer slagati jabuke gusto jednu do druge, posuti cimetom u prahu, ostatkom šećera, vanilin šećerom i ponekim komadićem maslaca.
5. Odstajalo tijesto razvaljati na veličinu nešto veću od veličine posude, njime prekriti jabuke, a rubove tijesta uviti uz zidove posude prema unutra. Tijesto viljuškom izbosti po vrhu, premazati umućenim jajetom i staviti u zagrijanu rernu na 220 stepeni dok ne dobije rumenu boju.

Preporučujemo