Tarte tatin s dunjama

po Vasa Kuharica

Sastojci:

5 dunja,
5 šolja vode,
1 šolja meda,
sok jednog limuna,
1 mahuna vanilije,
lisnato tijesto,
pistacije,
vrhnje ili grčki jogurt.

 

Priprema:

 

  1. U posudu stavite vodu, med, limunov sok i vaniliju. Kuhajte na laganoj vatri dok med ne nestane.

 

  1. Ogulite, izdubite tvrdu unutrašnjost dunja i narežite ih na jednake komade, ne pretanke, neka budu malo deblji. Dunje stavite u pripremljenu tekućinu i kuhajte ih dok ne omekšaju. Povremeno nježno promiješajte. Kada su gotove, ostavite ih sa strane da se ohlade na sobnoj temperaturi.

 

  1. Razvaljajte lisnato tijesto. U okrugli oblik za pečenje stavite pola šolje tekućine u kojoj su se kuhale dunje pa poslažite ukrug dunje da izgleda kao cvijet. Preko dunja položite lisnato tijesto i pecite oko 35 do 40 minuta na 180 stepeni.

 

  1. Neka se ohladi kad se ispeče kako biste lakše izvadili kolač i preokrenuli ga. Poslužite s grčkim jogurtom ili umućenim vrhnjem u koje ste dodali malo mljevenog kardamoma i pospite sve sjeckanim pistacijama.

 

 

Preporučujemo