Tehnike kuhanja koje biste trebali znati

po Vasa kuharica

Klasično kuhanje

 

Tehnika koja se nauči među prvima jer to je kuhanje namirnica u slanoj vodi. Važno je znati da pojedine namirnice poput povrća ne treba dugo kuhati. Jer, ako se raskuhaju, gube nutritivne vrijednosti.

 

Kuhanje al dente

 

Svi se slažu da je tjestenina najbolja ako je kuhana al dente, odnosno nije mekana i prekuhana. Al dente znači da ćete je osjetiti pod zubima dok je jedete, a to je izvorno italijanski naziv i njihova tehnika kuhanja.

 

Prženje

 

Najčešće se koristi za ripremanje mesa. Komadi trebaju biti suhi da se ne lijepe za tavu, a zbog vlage neće dobiti zapečenu zlatnosmeđu boju. Meso možete prethodno obrisati papirnim ubrusima.

 

Poširanje

 

Poširanje predstavlja proces kuhanja namirnice u vodi ili drugoj tečnosti na temperaturi oko 70-80 stepeni. Tečnost ne smije proključati, odnosno, ne smije dostići temperaturu do 100 stepeni.

 

Možda su uz ovaj termin najpoznatija jaja ili riba koji se kuhaju u vodi sasvim lagano i polako. Jaje treba oprezno izliti u vodu i kuhati dok bjelance ne bude potpuno bijelo, a žumance će ostati u tekućem stanju. U vodu se obično dodaje i malo sirćeta. Ovim načinom pripremanja čuva se pravi okus hrane, ali I tekstura.

 

Blanširanje

 

Ovo je tehnika kuhanja kojom želimo kratko prokuhati povrće prije nego što ga zamrznemo. Namirnice se stavljaju u kipuću vodu na minutu do dvije i zatim se odmah preliju hladnom, da se dalje termički ne obrade. Tako ćemo i dalje sačuvati sve hranjive sastojke, a neko povrće može se odmah i konzumirati.

 

Voće i povrće blanšira se prije konzerviranja, sušenja i smrzavanja kako bi se omekšala njihova tekstura, uklonio zrak i djelimično ili potpuno deaktivirali prisutni enzimi koji bi mogli uzrokovati promjenu boje i neugodan miris. Provodi se i kako bi se uklonio višak soli kod prerađenog mesa i lakše uklonila ljuska badema i kožica paradajza. Ovim postupkom gubi se 10 do 20 posto šećera, soli i proteina, nešto vitamina B grupe i trećina vitamina C.

 

Deglaziranje

 

Riječ je o postupnom dodavanju hladne tekućine ili podlijevanju namirnica koje se dinstaju pa na kraju imate i ukusan sos. Iako često jelo podlijevamo običnom vodom, deglaziranje se više odnosi na dodavanje vina ili temeljca.

 

Dinstanje

 

Spada u vlažne tehnike kuhanja, ali namirnice se najprije provode takozvanom suhom metodom. Tačnije, hranu prvo malo zapržite, a zatim poklopite i polako kuhate, a sva tekućina zadržava se u tavi ili šerpi, zajedno s okusima.

 

Reduciranje

 

Tehnika reduciranja odnosi se na isparavanje tekućine tokom kuhanja. Tako se dobiva gustoća u jelu i naglašena aroma, Koristi se, naprimjer, kod pripreme sosa, šećernog sirupa…

 

Emulzija

 

To je naziv za povezivanje sastojaka koji inače ne idu jedan s drugim pa im je za povezivanje potreban emulgator. Tipični proizvodi kod kojih su čestice tekućine dispergirane u tekućoj fazi su majoneza i mlijeko. Kada su čestice tekućine dispergirane u krutoj fazi, govori se o emulzijama u krutom stanju kao što su maslac, čokolada i margarin. Mnogi mesni proizvodi su u stanju emulzije, kao naprimjer paštete, pa bez emulgatora njihova proizvodnja ne bi bila moguća.

Preporučujemo