Sastojci: 4 teleća kotleta, 1 veća glavica luka, 2-3 čehna bijelog luka, 70 ml bijelog vina, 3 kašičice senfa, 150 ml vrhnja za kuhanje, 3-4 manja kisela krastavca, peršun, so, biber, ulje, maslac.
Priprema:
1. Meso posoliti i pobiberiti. U vruću tavu dodati malo ulja i komadić maslaca, a zatim i kotlete. Meso peći nekoliko minuta sa svake strane, da dobije lijepu boju. Kada je meso gotovo izvaditi ga na tanjir i čuvati na toplom mjestu.
2. U tavu u kojoj se peklo meso dodati tanko narezani luk i kratko dinstati uz povremeno miješanje. Kada je luk malo omekšao, dodati sitno narezani bijeli luk, uliti vino i dinstati još 5 minuta. Dodati senf, dobro ga umiješati s lukom a zatim uliti i vrhnje za kuhanje i miješati na laganoj vatri dok umak ne postane kremast i sjajan. Posoliti
3. Pred kraj umaku dodati krastavčiće narezane na kolutiće, sitno nasjeckani peršunov list i po potrebi još malo pobiberiti.