Tikvice: Namirnica koja u sebi krije brojne hranjive sastojke

po Vasa kuharica

Tikvice su jedna od najzahvalnijih ljetnih namirnica jer ih možemo pripremiti na sto načina, hranjive su i zdrave, a dostupne su tokom čitave ljetne sezone. Ovo je jedna od rijetkih vrsta povrća koja je u potpunosti iskoristiva. Iako se mogu kupiti tokom cijele godine, tikvice su najsočnije ljeti, kada im je i sezona.

Na grčki način

Sastojci:

1 glavica luka,

3 čehna bijelog luka,

300 g mljevenog mesa,

100 g obarene riže,

30 g sjeckanih badema,

30 g suhog grožđa

4 tikvice,

4 kašike maslinovog ulja,

16 komada koktel paradajz,

so,

biber,

mljevena paprika,

cimet,

mljeveni kim.

Priprema:

1. Isjeckajte glavicu crnog i jedan čehno bijelog luka, pa izmiješaj sa mljevenim mesom, bademima i grožđicama. Posolite, pobiberite, dodajte mljevenu papriku, kim i cimet. Operite tikvice, očisti ih i prepolovite uzdužno.

2. Izdubite tikvice kašičicom i napunite ih mesom.

3. Zagrijte rernu na 200 stepeni. Poredajte napunjene polovine tikvica. Prelijte ih maslinovim uljem, te pospite mljevenom paprikom, poredajte polovine koktel paradajza i pecite oko 35 minuta.

4. Ukrasite mirođijom.

Preporučujemo