Tikvice su jedna od najzahvalnijih ljetnih namirnica jer ih možemo pripremiti na sto načina, hranjive su i zdrave, a dostupne su tokom čitave ljetne sezone. Ovo je jedna od rijetkih vrsta povrća koja je u potpunosti iskoristiva. Iako se mogu kupiti tokom cijele godine, tikvice su najsočnije ljeti, kada im je i sezona.
Na grčki način
Sastojci:
1 glavica luka,
3 čehna bijelog luka,
300 g mljevenog mesa,
100 g obarene riže,
30 g sjeckanih badema,
30 g suhog grožđa
4 tikvice,
4 kašike maslinovog ulja,
16 komada koktel paradajz,
so,
biber,
mljevena paprika,
cimet,
mljeveni kim.
Priprema:
1. Isjeckajte glavicu crnog i jedan čehno bijelog luka, pa izmiješaj sa mljevenim mesom, bademima i grožđicama. Posolite, pobiberite, dodajte mljevenu papriku, kim i cimet. Operite tikvice, očisti ih i prepolovite uzdužno.
2. Izdubite tikvice kašičicom i napunite ih mesom.
3. Zagrijte rernu na 200 stepeni. Poredajte napunjene polovine tikvica. Prelijte ih maslinovim uljem, te pospite mljevenom paprikom, poredajte polovine koktel paradajza i pecite oko 35 minuta.
4. Ukrasite mirođijom.