Tjestenina sa bundevom i parmezanom za ručak

po Vasa kuharica

Sastojci:

450 grama makarona ili špageta,

mala glavica crnog luka,

čehno bijelog luka,

kašika putera,

malo soli,

malo origana,

kašika brašna,

šolja pasirane bundeve,

šolja mlijeka,

pola šolje rendanog parmezana
Priprema:
1. Zagrijte rernu između 215 i 220 stepeni. U veliku šerpu sipajte vodu i pustite da proključa, pa ubacite makarone da se skuhaju. Isjeckajte bijeli i crni luk.
2. U maloj posudici otopite puter na srednjoj temperaturi, a zatim dodajte luk i ostavite na ringli oko 5 minuta, izvadite kad luk počne da tamni. Dodajte so, origano i brašno, pa promešajte da se sjedini, a zatim dodajte bundevu.
3. Kada se kašica sjedinila sa ostatkom smjese, umješajte i mlijeko, pa sklonite sa ringle.
4. Kuhanu tjesteninu isperite, a zatim sipajte u veliku posudu za pečenje. Prelijte makarone smjesom od bundeve i mješajte tako da sva pasta bude utopljena u smjesu.
5. Pospite pastu rendanim parmezanom i zapecite u rerni oko 10 minuta, odnosno dok se sir ne istopi.

 

Preporučujemo