Sastojci:
300 grama integralne tjestenine po želji,
2 patlidžana,
2 čili papričice,
200 grama sira ricotta,
2 male konzerve pelata,
40 g pinjola,
2 čehna bijelog luka,
10 g parmezana,
30 g svježeg bosiljka,
1 kašika maslinovog ulja,
so,
biber.
Priprema:
1. Odstranite peteljku na patlidžanima i prepolovite plodove napola. Nožem zarežite unutrašnju stranu patlidžana na nekoliko mjesta.
2. Zagrijte veliki lonac vode i preko njega stavite metalno cjedilo. U cjedilo položite patlidžane okrenute prema dolje. Uz patlidžane stavite i dvije čili papričice koje ste prethodno zarezali. Poklopite metalno cjedilo odgovarajućim poklopcem. Pustite da se povrće termički obrađuje na pari oko 20 do 25 minuta.
3. Na vrućoj tavi tostirajte pinjole, a kada dobiju zlatno-smeđu boju prebacite ih u mužar. Ne morate ih zdrobiti do praha, već je dovoljno da ih međusobno povežete.
4. Na maslinovom ulju prepržite sitno nasjeckan bijeli luk i usitnjene peteljke od svježeg bosiljka. Dinstajte ih vrlo kratko na ulju, pa dodajte pelate i nešto vode. Sve dobro promiješajte i pustite da se umak kuha desetak minuta.
5. Za to vrijeme skuhajte integralnu tjesteninu prema uputama na pakiranju. Za kuhanje se poslužite vodom na kojoj se pare patlidžani i čili papričice.
6. Provjerite u kakvom su stanju čili papričice i patlidžani. Ako se koža odvaja od ploda papričice, izvadite je iz cijedila, ostranite košpice, narežite plod nasitno i dodajte umaku.
7. Patlidžani su spremni kada se počnu raspadati. Dodajte ih također umaku i nastavite kuhati još desetak minuta da se sljube svi sastojci.
8. Natrgajte ricottu na manje djelove i dodajte umaku. Ubacite kuhanu tjesteninu i nasjeckane listiće preostalog bosiljka pa sve dobro promiješajte.
9. Tako pripremljenu tjesteninu posipajte tostiranim pinjolima, a prije posluživanja dodajte i malo svježe naribnog parmezana.