Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Tjestenina u sosu od paradajza i ricotte

po Vasa kuharica 21/04/2019
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Sastojci: 

 

500 g kratke tjestenine,

2 konzerve (po 400 g) sjeckanog paradajza,

250 g ricotte,

2 čehna bijelog luka,

6-7 listova svježeg bosiljka,

čili pahuljice,

maslinovo ulje,

so, biber.

 

Još za zapečenu tjesteninu i posluživanje:

 

100 g ribanog sira.

 

Priprema: 

 

  1. U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nožem drobljeni bijeli luk i čili pahuljice pa kratko aromatizirajte ulje. Potom dodajte konzervirani paradajz (u sezoni može i svjež), lagano posolite i pobiberite, zdrobite svaki paradajz, poklopite i pustite da se umak kuha i lagano reducira.

 

  1. Dok se sos kuha, u velikoj šerpi zagrijte vodu. Kad je proključala, dodajte dvije kašičice soli pa ubacite tjesteninu. Kuhanu tjesteninu ocijedite, sačuvajte malo vode od kuhanja.

 

  1. Tjesteninu ubacite u pripremljeni sos, dodajte malo vode od kuhanja (oko 75 ml) pa sve dobro izmiješajte. Ubacite svježi bosiljak, dodajte ricottu i sve dobro izmiješajte.

 

  1. Poslužite odmah posipano ribanim sirom.

 

bijeli lukparadajzricottatjestenina

Preporučujemo

Pileća krilca iz rerne

24/02/2023

Pečeni luk

24/02/2023

Begova čorba

04/01/2023

Recept za slasne juneće okruglice

04/01/2023

Kartoffel Kloesse – Prefine okruglice od krompira

28/12/2022

RECEPT: Tagliatele sa tikvom | KUHAJMO ZAJEDNO

21/12/2022

Punjena piletina

21/12/2022

Marinirani ražnjići

20/12/2022

Gurmanski ćevap

20/12/2022

Punjeni pileći batak i zabatak

20/12/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh