Topli zalogaji s mladim vrganjima 

po Vasa kuharica

Sastojci:

200 g palente,

250 g vrganja,

5 g maslaca,

1 glavica luka,

2 čehna bijelog luka,

3 kašike maslinovog ulja,

100 g parmezana,

100 g sira,

so,

biber,

peršun.

Priprema: 

1. Obrišite vlažnom krpicom i narežite vrganje na kriške. Zagrijte tavu i na žlici maslinovog ulja popržite luk i dinstajte kriške vrganja. Pred kraj dinstanja umiješajte svježi nasjeckani peršun. Palentu pripremite prema uputama na pakiranju, samo što u slanu vodu dodajte i zgnječeni bijeli luk te maslac. U još toplu palentu umiješajte pola količine naribanog parmezana i sira prema izboru.

2. Kad se palenta ohladi, nanesite je u tankom sloju u lim za pečenje i stavite u rernu dvadeset minuta na 180 stepeni. Palentu izvadite i pustite da se ohladi pa je režite na kriške koje opet složite u pleh za pečenje. Na svaku kocku palente stavite sloj naribanog sira, pa dinstanih  gljiva. Posipajte opet sirom i vratite u rernu zagrijanu na 180 stepeni na 10-ak minuta.

 

 

Preporučujemo