Sastojci:
200 g palente,
250 g vrganja,
5 g maslaca,
1 glavica luka,
2 čehna bijelog luka,
3 kašike maslinovog ulja,
100 g parmezana,
100 g sira,
so,
biber,
peršun.
Priprema:
1. Obrišite vlažnom krpicom i narežite vrganje na kriške. Zagrijte tavu i na žlici maslinovog ulja popržite luk i dinstajte kriške vrganja. Pred kraj dinstanja umiješajte svježi nasjeckani peršun. Palentu pripremite prema uputama na pakiranju, samo što u slanu vodu dodajte i zgnječeni bijeli luk te maslac. U još toplu palentu umiješajte pola količine naribanog parmezana i sira prema izboru.
2. Kad se palenta ohladi, nanesite je u tankom sloju u lim za pečenje i stavite u rernu dvadeset minuta na 180 stepeni. Palentu izvadite i pustite da se ohladi pa je režite na kriške koje opet složite u pleh za pečenje. Na svaku kocku palente stavite sloj naribanog sira, pa dinstanih gljiva. Posipajte opet sirom i vratite u rernu zagrijanu na 180 stepeni na 10-ak minuta.