Torta „Arabija“ za desert

po Vasa kuharica

Sastojci za koru:

6 bjelanjaka,

150 g šećera,

40 g brašna,

20 g mljevenog keksa,

2 kafene kašičice praška za pecivo,

150 g oraha,

100 g hurmi,

30 g grožđica i

100 g suhih smokvi.

Za fil:

6 žumanjaka,

jedno jaje,

150 g sitnog šećera,

100 g čokolade za kuhanje,

180 g maslaca.

Za dekoraciju:

dva decilitra vrhnja za šlag.
Priprema:
1. Nasjeckati suho voće, a orahe samljeti. Po želji, 50 grama oraha može se grubo nasjeći. Rernu upaliti na 180 stepeni. Umutiti snijeg od bjelanjaka sa dodatkom par zrna soli, zatim dodati šećer pa mutiti mikserom da se dobije čvrsta smjesa. Pomiješati brašno, mljeveni keks i prašak za pecivo pa dodati u snijeg, miješati lopaticom, a ne mikserom.
2. U smjesu dodati orahe i suho voće pa sve fino ujednačiti.Tako dobijenu masu istresti na pleh od pećnice obložen pek papirom i peći oko 10 – 15 minuta, tj. dok kora ne porumeni.Pečeni biskvit ostaviti da se potpuno ohladi.
3. U međuvremenu pripremiti fil. Žumanca i jaje dobro umutiti sa šećerom , a potom ih kuhati na pari stalno miješajući. U skuhanu smjesu umiješati čokoladu za kuhanje, prethodno isječenu na kockice. Fil od jaja i čokolade ohladiti , a potom dodati omekšali maslac. Paziti da su i maslac i fil iste temperature. Umutiti mikserom.
4. Koru isjeći na tri dijela i filovati. Tortu obložiti filom i sa strane i ostaviti u frižider da se dobro stegne.Kada je torta ohlađena ukrasiti je sa slatkim vrhnjem ili po želji.

Preporučujemo