Mađarica je dezert za koji se uvijek traži komad više. Bez obzira želite li samo malo razbiti monotoniju vaše ponude ili ste u potrazi za nekom specijalnom tortom ovo je pravi recept za vas.

Sastojci za kore:

400 g glatkog brašna

40 g kakaa u prahu

1 kašičica praška za pecivo

150 g šećera

150 g margarina sobne temperature

2 jaja

prstohvat soli

2 kašike kiselog vrhnja

Sastojci za kremu:

500 ml mlijeka

60 g gustina

200 g šećera

2 vanilin šećera

200 g bijele čokolade

150 maslaca

100 g prženih, mljevenih badema

nekoliko kapi arome badema

pekmez od višanja

Sastojci za čokoladnu glazuru:

200 g čokolade za kuhanje

200 g kiselog vrhnja

5 kašika šećera u prahu

Priprema:

  1. Sve sastojke za kore stavite u zdjelu pa spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto. Po potrebi dodajte još kiselog vrhnja.
  2. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite jedan sat u frižider.
  3. Uzmite veći komad tijesta i malo ga razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini. Premjestite tijesto na masni papir, tanko ga razvaljajte pa izrežite u oblik kruga (za formiranje kruga koristite dno kalupa za torte – 28 cm) pa s papirom za pečenje premjestite na lim za pečenje.
  4. Koru pecite osam minuta na temperaturi od 180 stepeni. Ispecite ukupno pet ovakvih kora. Višak tijesta nemojte baciti. Napravite nekoliko ukrasa za tortu u obliku zvjezdica, srca… Kasnije zvjezdice možete prošarati čokoladom i dodatno ukrasiti po želji.