Mađarica je dezert za koji se uvijek traži komad više. Bez obzira želite li samo malo razbiti monotoniju vaše ponude ili ste u potrazi za nekom specijalnom tortom ovo je pravi recept za vas.
Sastojci za kore:
400 g glatkog brašna
40 g kakaa u prahu
1 kašičica praška za pecivo
150 g šećera
150 g margarina sobne temperature
2 jaja
prstohvat soli
2 kašike kiselog vrhnja
Sastojci za kremu:
500 ml mlijeka
60 g gustina
200 g šećera
2 vanilin šećera
200 g bijele čokolade
150 maslaca
100 g prženih, mljevenih badema
nekoliko kapi arome badema
pekmez od višanja
Sastojci za čokoladnu glazuru:
200 g čokolade za kuhanje
200 g kiselog vrhnja
5 kašika šećera u prahu
Priprema:
- Sve sastojke za kore stavite u zdjelu pa spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto. Po potrebi dodajte još kiselog vrhnja.
- Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite jedan sat u frižider.
- Uzmite veći komad tijesta i malo ga razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini. Premjestite tijesto na masni papir, tanko ga razvaljajte pa izrežite u oblik kruga (za formiranje kruga koristite dno kalupa za torte – 28 cm) pa s papirom za pečenje premjestite na lim za pečenje.
- Koru pecite osam minuta na temperaturi od 180 stepeni. Ispecite ukupno pet ovakvih kora. Višak tijesta nemojte baciti. Napravite nekoliko ukrasa za tortu u obliku zvjezdica, srca… Kasnije zvjezdice možete prošarati čokoladom i dodatno ukrasiti po želji.