Sastojci za biskvit:

 

75 g pšeničnog brašna,

10 g praška za pecivo,

50 g gustina,

3 jaja,

100 g šećera.

 

Krema:

 

700 g jagoda,

300 g jogurta,

70 g badema,

350 g vrhnja za šlag,

130 g šećera,

2 vanilin šećera,

7,5 g želatina.

 

Priprema:

 

  1. Razdvojite žumanca i bjelanca. Od bjelanaca napravite snijeg, a žumanca izmiksajte sa šećerom i dvije kašike vrele vode. Brašnu dodajte gustin i prašak za pecivo te snijeg od bjelanaca. Sve zajedno dodajte kremi od žumanaca i dobro promiješajte. Smjesu izlijte u tepsiju obloženu masnim papirom i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 175 stepeni oko 30 minuta.

 

  1. Jagode operite, očistite i ocijedite. Za ukrašavanje ostavite nekoliko sa strane. Od jagoda napravite pire i izmiješajte ga sa 75 g šećera. U jogurt dodajte 50 g šećera i vanilin šećer i sve zajedno promiješajte.

 

  1. Razmutite 3/4 kesice želatina u hladnoj vodi i polako umiješajte u jogurt. Preostalu želatinu razmutite u hladnoj vodi i polako dodajite pireu od jagoda. Biskvit presjecite na dva dijela, oko prvog dijela stavite kalup za tortu, napunite ga kremom od jogurta i pireom od jagoda te viljuškom napravite šare. Sve poklopite drugom korom i ostavite da se hladi 4 sata.

 

  1. Skinite kalup za torte i premažite smjesom prethodno izmiksanog slatkog vrhnja i šećera. Na tavi popržite bademe i njima ukrasite rubove torte, a preostale jagode isjecite na kriške i složite po sredini torte.