Torta od kestena i čokolade

po Vaša Kuharica

Sastojci:

4 jajeta,

10 dkg smeđeg šećera,

10 dkg kukuruznog brašna,

malo sode bikarbone.

Za kremu:

0,5 kg pirea od kestena,

5 dkg mljevenog smeđeg šećera,

20 dkg čokolade čokolade (70 posto kakaa),

7 dl biljnog vrhnja za šlag,

vanilin šećer.

Sastojci za glazuru:

10 dkg čokolade (70 posto kakao maslaca),

5 dl vrhnja za šlag.

Sirup:

1,5 dl vode,

10 dkg smeđeg šećera,

vanilin šećer.

Priprema:

  1. Bjelanca istucite sa šećerom u čvrst snijeg, dodajte žumanca i brašno sa sodom bikarbonom. Smjesu izmiješajte i pecite 7 do 10 minuta na 170 stepeni pa ohlađen biskvit prerežite vodoravno na dva dijela.
  2. Za pripremu sirupa pomiješajte sve sastojke, skuhajte, pa dobro ohladite.
  3. Za pripremu kreme kesten, smeđi šećer, vanillin šećer i pola dl vrhnja pomješate i dodajte 1,5 dl tučenog vrhnja. Biskvit poškropite sirupom pa namažate smjesom od kestena. Malo smjese ostavite za dekoraciju.
  4. Čokoladu usitnite i zalijte s 2 dl vrućega vrhnja pa miješajte dok se ne rastopi. Nekoliko kašika rastopljene čokolade namažite na kesten, pa stavite drugi dio biskvita. Poškropite ga sirupom.
  5. Ostatak vrhnja tucite u šlag i dodajte u ohlađenu, ali tekuću čokoladu, pa tanko namažite na biskvit. Ostatak čokoladne kreme koristite za dekoraciju.
  6. Za glazuru usitnjenu čokoladu polijte vrućim vrhnjem i rastopljeno nanesite na tortu. Ohlađenu tortu dekorirajte kremom i kestenom.

Preporučujemo