Torta od limuna za desert

po Vasa kuharica

Sastojci:

90 g kristal šećera,

prstohvat soli,

3 bjelanca,

75 g šećera u prahu,

2 žumanca,

50 g gustina,

1 narandža,

2 velika limuna,

puter,

bjelance,

100 g keksa.

Priprema:

1. Rernu zagrijte na 180 stepeni, a pleh premažite puterom. Keks sameljite, promiješajte s bjelancetom, stavite u pleh i pecite od 7 do 10 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi.

2. Koru od limuna izrendajte a sok iscijedite, stavite u šerpicu, dodajte sok od narandže i pomiješajte s gustinom.

3. U drugu šerpu sipajte 300 ml vode, ostavite da proključa, pomiješajte sa sadržajem iz prve šerpe i kuhajte još nekoliko minuta, dok se ne zgusne.

4. Žumanca pomiješajte s šećerom, dodajte kremi i premažite preko ohlađene kore.

5. Od belanaca i soli napravite snijeg, u toku mešanja polako sipajte šećer dok ne dobijete pjenu. Bjelancima premažite koru i pecite još 15 minuta

 

Preporučujemo