Sastojci:
100 g rastopljenog maslaca,
100 g smeđeg šećera,
kađšika cimeta,
3 jabuke,
100 g grožđica,
1 nar,
pola kg panettonea.
Preljev:
500 ml slatkog vrhnja za šlag,
80 g šećera,
3 jaja,
štapić vanilije,
1 vanilin šećer.
Priprema:
1. Ostatke panettonea izrezati na kriške. Ovi sastojci dovoljni su za 500 g slatkog hljeba. U posudi rastopiti maslac. U zdjelici smeđi šećer izmiješati s cimetom. Jabuke oguliti i izrezati na kockice. Rernu zagrijati na 180 stepeni.
2. Okrugli kalup za pečenje premazati maslacem i početi slagati kriške panettonea. Svaki komad premazati maslacem, posuti šećerom s cimetom i na jednu stranu staviti kockice jabuke i tako slagati u krug dok se ne potroše svi sastojci.
3. U posudu staviti vrhnje za šlag, šećer, jaja, sjemenke vanilije i vanilin šećer te dobro izmiksati. Pjenastom smjesom preliti kolač vrlo lagano da tijesto polako upije tekućinu. Vrh kolača posuti suhim grožđicama. Ostaviti da stoji 15 minuta te staviti u zagrijanu rernu na 180 stepeni da se peče 20 minuta. Ohlađeni kolač ukrasiti narom.