Torta od pannetonea

po Vasa kuharica

Sastojci:

100 g rastopljenog maslaca,

100 g smeđeg šećera,

kašika cimeta,

3 jabuke,

100 g grožđica,

1 nar,

pola kg panettonea.
Preljev:
500 ml slatkog vrhnja za šlag,

80 g šećera,

3 jaja,

štapić vanilije,

1 vanilin šećer.

Priprema:

1. Ostatke panettonea izrezati na kriške. Ovi sastojci dovoljni su za 500 g slatkog hljeba. U posudi rastopiti maslac. U zdjelici smeđi šećer izmiješati s cimetom. Jabuke oguliti i izrezati na kockice. Rernu zagrijati na 180 stepeni.

2. Okrugli kalup za pečenje premazati maslacem i početi slagati kriške panettonea. Svaki komad premazati maslacem, posuti šećerom s cimetom i na jednu stranu staviti kockice jabuke i tako slagati u krug dok se ne potroše svi sastojci.

3. U posudu staviti vrhnje za šlag, šećer, jaja, sjemenke vanilije i vanilin šećer te dobro izmiksati. Pjenastom smjesom preliti kolač vrlo lagano da tijesto polako upije tekućinu. Vrh kolača posuti suhim grožđicama. Ostaviti da stoji 15 minuta te staviti u zagrijanu rernu na 180 stepeni da se peče 20 minuta. Ohlađeni kolač ukrasiti narom.

Preporučujemo