Sastojci za biskvit:
6 bjelanaca,
100 g šećera,
200 g očišćenih pistacija,
vanilin šećer,
prstohvat soli.
Za kremu:
500 ml mlijeka,
6 žumanaca,
2 vanilin šećera,
100 g šećera,
10 kašika glatkog brašna,
mahuna vanilije,
50 g maslaca.
Priprema:
- Pistacije dobro očistiti i samljeti. Bjelanca istući u čvrst snijeg te malo pomalo dodavati šećer. U pjenasto istučene bjelanca lagano umiješati samljevene pistacije. Smjesu staviti u kalup za tortu promjera 24 cm, prethodno premazan maslacem i posut brašnom. Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta.
- U posudu staviti mlijeko, dodati žumanca, obje vrste šećera, mahunu vanilije presjeći napola i vrhom noža pokupiti sredinu i staviti u mlijeko. Sve dobro izmiješati pjenjačom i dodati brašno, cijelo vrijeme miješajući da se ne stvore grudvice. Staviti na vatru, kuhati dok se ne dobije gusta krema – otprilike 15 minuta. Kremu ostaviti da se dobro ohladi.
- U međuvremenu maslac dobro izraditi mikserom te ga sjediniti s ohlađenom kremom. Biskvit prerezati napola i filovati. Gornju koru premazati kremom i prema želji ukrasiti nasjeckanim pistacijama.