Sastojci za tijesto: 75 g oguljenih lješnika, 75 g šećera, 6 žumanaca, 3 bjelanca, 250 g brašna, 250 g škrobnog brašna, 2 kašike kakaa.
Za kremu: 3 jaja, 120 g šećera, 270 g margarina, šoljica jake kafe.
Za glazuru: 300 g šećera, 10 kapi limuna, 1 čašica kafe, 1 dl vode, čašica viskija.
Priprema:
1. Sitno isjeckajte lješnike, umutite žumanca sa šećerom, dodajte brašno (i pšenično i škrobno), kakao i snijeg od bjelanaca. Masu sipajte u okrugli kalup za torte i pecite oko 40 minuta na 170 stepeni.
2. Umutite jaja i šećer, dodajte istopljeni margarin i kafu i pažljivo sjedinite. Stavite fil na tihu vatru i polako miješajte dok se ne zgusne.
3. Tijesto isijecite na tri sloja, namažite kremom svaku koru. Na tihoj vatri istopite šećer s malo vode, promiješajte i ostavite da se ohladi. Dodajte sok od limuna i rukama umijesite neku vrstu lopte. Masu stavite u šerpicu i kuhajte na tihoj vatri, bez vrenja. Na kraju dodajte kafu i viski. Premažite tortu glazurom i ukrasite zrncima kafe.