Sastojci za tijesto: 

 

3 jaja,

600 g šećera,

600 g brašna,

200 g škroba,

300 g maslaca.

 

Za fil: 

 

250 ml slatkog vrhnja,

100 g šećera,

400 ml čvrstog jogurta,

7 žumanaca,

3 lista biljne želatine,

1 preliv za torte od limuna,

750 g sitnih jagoda.

 

Priprema: 

 

  1. Odvojite žumanca od bjelanaca. Žumanca mikserom pjenasto umutite sa šećerom. Dodajte ostale sastojke i lagano izmiješajte. Umutite mikserom čvrsti snijeg od bjelanaca i pažljivo umiješajte sa ostalim sastojcima tako da bijelanca ostanu pjenasta.

 

  1. Pripremljeno tijesto stavite u kalup za torte i pecite na 200 stepeni dok ne porumeni, a zatim izvadite i pustite da se ohladi.

 

  1. Pripremite fil. Žumanca  i šećer mutite na pari pomoću miksera. Dodajte rastopljenu želatinu, još mutite pa maknite sa vatre. Kada se ohladi, umućena žumanca pomiješajte s jogurtom i umućenim vrhnjem.

 

  1. Fil stavite na koru koju ste ohladili u kalupu. Na fil stavite jagode i prelijte ih preljevom za torte.