Sastojci za tijesto:
3 jaja,
600 g šećera,
600 g brašna,
200 g škroba,
300 g maslaca.
Za fil:
250 ml slatkog vrhnja,
100 g šećera,
400 ml čvrstog jogurta,
7 žumanaca,
3 lista biljne želatine,
1 preliv za torte od limuna,
750 g sitnih jagoda.
Priprema:
- Odvojite žumanca od bjelanaca. Žumanca mikserom pjenasto umutite sa šećerom. Dodajte ostale sastojke i lagano izmiješajte. Umutite mikserom čvrsti snijeg od bjelanaca i pažljivo umiješajte sa ostalim sastojcima tako da bijelanca ostanu pjenasta.
- Pripremljeno tijesto stavite u kalup za torte i pecite na 200 stepeni dok ne porumeni, a zatim izvadite i pustite da se ohladi.
- Pripremite fil. Žumanca i šećer mutite na pari pomoću miksera. Dodajte rastopljenu želatinu, još mutite pa maknite sa vatre. Kada se ohladi, umućena žumanca pomiješajte s jogurtom i umućenim vrhnjem.
- Fil stavite na koru koju ste ohladili u kalupu. Na fil stavite jagode i prelijte ih preljevom za torte.