Sastojci:
8 integralnih tortilja,
1 kg narandžaste tikve,
1 šolja narendanog sira,
1 šolja svježih gljiva po izboru (ili 1/2 šolje suhih),
2 kašike maslinovog ulja,
1 čaša kisele pavlake, malo narendanog muškatnog oraščića,
nekoliko listova žalfije,
so,
biber.
Priprema:
1. Rernu uključite da se grije na 220 stepeni. Tikvu ogulite, izvadite košpice i nasjeckajte na kockice. Tikvu posolite i pobiberite i propržite ili u tavi sa malo ulja ili je pecite u rerni u tepsiji, kako vam odgovara. Bitno da tikva omekša.
2. U zdjeli izmrvite sir, dodajte isjeckane gljive, posolite, pobiberite, dodajte isjeckanu žalfiju i začine po izboru. Na svaku tortilju stavljajte dio pečene tikve i sira sa gljivama. Zamotajte ih kao palačinke i slažite u namašćenu ili u tepsiju obloženu papirom.
3. Svaku tortilju premažite sa malo maslinovog ulja. Pecite u rerni 10-15 minuta na 220 stepeni dok sve ne porumeni. Pred kraj pečenja prelijte sve kiselom pavlakom ili kiselim mlijekom. Po želji možete narendati i nekog tvrdog sira. Vratite sve u rernu da se sir otopi. Poslužite odmah dok je još toplo.