Na svom zvaničnom sajtu Džejmi (Jamie) Oliver opisuje ovo preukusno jelo na sljedeći način:
“Ako vam drugari dolaze u goste, ove tortilje sa ćevapima i ajvarom su apsolutno idealan izbor…”
Sastojci koji će vam biti potrebni:
750 g mljevenog goveđeg mesa
400 g mljevenog faširanog mesa
1 glavica bijelog luka, plus 4 čena crnog
2 kafene kašičice sode bikarbone
1 kafena kašičica mljevene paprike
1 jaje
150 ml kisele vode
maslinovo ulje
6 crvenih paprika
2 patlidžana
peršun
2 limuna
ekstra djevičansko maslinovo ulje
1 crni luk
6 tortilja
ljute papričice (po izboru)
kisela pavlaka
Priprema
Oljuštite, izdrobite četiri čena bijelog luka i stavite u veliku činiju. Dodajte mljeveno meso i pomiješajte. Ubacite malo sode bikarbone i mljevene paprike, i začinite po ukusu.
Ubacite jaje i rukama gnječite smjesu. Dodajte koliko je god potrebno kisele vode kako bi smjesa postala glatka. Podijelite meso u deset do 12 komada u obliku ćevapa, otprilike deset centimetara dugačkih i dva centimetra širokih. Stavite ih u nauljenu tepsiju, pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider.
Za ajvar, ugrijte rernu na 230ºC.
U novu tepsiju stavite cijele paprike, patlidžane i neoljušteni crni luk, i pecite u rerni 30 do 40 minuta, sve dok kora povrća malo ne pocrni. Kada se paprike i patlidžani zapeku, stavite ih u činiju, pokrijte plastičnom folijom i ostavite jedno 20 minuta. Kada se malo ohlade, oljuštite im kore i odstranite stabljike, i isjeckajte povrće.
Iscijedite šest prepečenih čenova bijelog luka i dodajte tečnost povrću. Dodajte i peršun, a onda sve isjeckajte zajedno.
Nakon što isjeckate svo povrće, začinite sa malo soli i bibera, iscijedite jedan limun i dodajte dosta ulja. Odložite posudu.
Potom sitno isjeckajte preostali peršun i sipajte ga u činiju. Oljuštite, sitno isjeckajte crni luk i dodajte ga u činiju, i nakon toga u nju iscijedite drugi limun. Promiješajte sve i odložite posudu.
Neposredno prije nego što planirate da poslužite jelo, podgrijte tortilje i stavite tiganj na vatru. Kada se tiganj ugrije, pecite ćevape jedno deset do 12 minuta dok se ne ispeku.
Za serviranje premažite ajvar preko tortilja, stavite na njih nekoliko ćevapa i po jednu ljutu papričicu. Sa strane stavite po kašiku pavlake i preostale kolutiće luka kao dekoraciju. Imajte na umu da je ovaj recept po Džejmijevom receptu za šest osoba, što bi značilo dva ćevapa po čovjeku.