Tradicionalna bosanska baklava

po Senan Dervisevic

Sastojci: 1 kg gotovih jufki (kora) za baklavu, 900 g mljevenih oraha, 100 g krupno sjeckanih oraha, 150 g šećera, 250 g putera i 100 ml ulja. 

Za agdu: 1 kg šećera, voda i limun.

Priprema: 

1. Pripremiti agdu – sipajte šećer u lonac i prelijte ga vodom (da vode bude dva prsta iznad šećera). Kuhajte oko 20 minuta na jačoj vatri, može i manje, agda ne smije biti previše gusta. Gustina treba biti između sirupa i vode. U skuhanu agdu dodajte limun isječen na kriške. Ostavite da odstoji, jer agda se mora dobro ohladiti prije nego što se njome prelije baklava.

2. Isjeći kore po mjeri pleha u kojem će se baklava peći. Istopiti puter na laganoj vatri, paziti da ne promijeni boju i promiješati ga s uljem. U pleh prvo staviti tri kore koje treba premazati puterom i uljem (neka ova smjesa bude topla, to će dati hrskavost kori), pa na prve tri kore staviti sve sjeckane orahe. Preko staviti dvije kore pa namazati smjesom od putera i ulja (možete smjesu staviti i na svaku koru), pa posuti mljevene orahe koje ste prethodno pomiješali sa 150 grama šećera. Ponavljajte postupak dok ne potrošite materijal.

3. Na kraju, baklavu pokrijte s tri kore i to tako što svaku, nakon stavljanja, premažete puterom, osim posljednje. Prije sječenja, pritisnite baklavu dlanovima i izravnajte sve. Baklavu potom sijecite.

4. Stavite u rernu, prvo desetak minuta na 190 stepeni, dok ne dobije svijetlosmeđu boju, a onda 45 minuta sušite na 150 stepeni. Ako vam se učini da će biti previše tamna, pokrite je aluminijskom folijom i nastavite peći.

5. Provjerite je li pečena tako što ćete viljuškom razmaći baklave i pogledati je li i dno pečeno. Vruću baklavu zalijete hladnim preljevom i pritisnite tepsijom ili plehom da bi se kore izravnale. Baklava ne bi trebala biti pritisnuta duže od deset minuta. Baklava je najbolja kad odstoji dan ili dva na hladnom mjestu.