Tradicionalna bosanska jela: Đul pita

po Vasa kuharica

Sastojci:

1 paket gotovih kora (jufki),

200 g istopljenog maslaca,

500 g izdrobljenih oraha,

2 kašike šećera.

Sastojci za zaljev:

800 g šećera,

600 ml vode,

2 vanilin šećera,

1 limun u okruglim kriškama.

Priprema:

1. Uzeti po 2 lista jufke, maslac rastopiti i mazati list i prvi i drugi. Po drugom listu posipati orahe u koje ste dodali 2 kašike šećera. Uvijati u rolnice i sjecite oko 1 cm širine.
2. Redajte u tepsiju i ovako postupiti sa ostatkom kora i šećernih oraha. Preliti sa ostatkom maslaca. Peći u zagrijanoj rerni na 170 stepeni oko 25 minuta.

Zaljev:

1. Oko 800 g šećera, 600 ml vode, 2 vanilin šećera i jedan limun staviti da lagano prokuha.
2. Nakon 5 minuta kuhanja skinuti sa ringle i ohlađene ružice zaliti vrelim zaljevom.

 

Preporučujemo