Tradicionalne poslastice: Tulumbe

po Vaša Kuharica

Sastojci za tulumbe:

500 ml vode,

500 g mekog brašna,

100 ml ulja

5 jaja.

Sirup:

800 ml vode,

1 kg kristal šećera,

1/2 limuna (može i ne mora).

Priprema:

  1. Prvo se pravi sirup koji mora biti hladan. Staviti vodu i šećer na vatru i kad provri kuhati 5 minuta da se dobije fini ljepljivi sirup. Izmaći, dodati limun ako dodajete i ostaviti da se ohladi. Sirup se može staviti u frižider do korištenja.
  2. Ulje i vodu pomiješati i staviti da provri. Kada provri, smanjiti vatru i dodati brašno pa masu ukuhati. Miješati sve dok se brašno ne sjediniti s uljem i vodom i ne dobije se miješanjem tijesto.
  3. Ostaviti da se ohladi pa kad bude mlako, malo rukom premijesiti. Dobit će se fina lopta tvrđeg tijesta. Zatim dodavati jedno po jedno jaje i mutiti.
  4. U širu posudu istresti 1 l ulja i zagrijati da bude mlako. Napuniti špricu za tulumbe masom za tulumbe i staviti zvijezda nastavak sa širokim kracima i istiskati u mlako ulje. Sjeći prstom ili makazama.
  5. Pečene tulumbe, a pečene su kad su zlatno-žute boje, vaditi u prethodno pripremljen sirup. Ulje za pečenje skloniti da se hladi 10-15 minuta, a tulumbe u sirupu držati 2-3 minute pa vaditi. Tulumbe okolo moraju biti hrskave a iznutra mekane i sočne.

 

Preporučujemo