Sastojci:

30 dkg masla,

1 žumanjak,

1 kašika šećera,

malo pavlakeMaslo,Pavlaka,Šećer,,

30 dkg oštrog brašna plus na vrh noža sode bikarbone.

Agda:

70 dkg šećera,

pola litra vode,

nekoliko kriški limuna.

Priprema:

1. Maslo ručno mutiti. Dodati žumanjak, šećer, nastaviti mutiti i potom dodati kajmak. Nastaviti mutiti da sve bude pjenasto. Potom dodati brašno i sodu bikarbonu. Izmiješati, napraviti kuglu i ostaviti je na hladno mjesto.
2. hladnim rukama kidati komadić po komadić i praviti hurmašice. Prave se na način da se dobije prvo oblik kao valjušak, potom se taj valjušak rastanji na rende, pa u sredinu stavi pole oraha. Kolač slagati u tepsiju i peći.
3. Za agdu ukuhati šećer i vodu, dodati kriške limuna i hladnom preliti po vrućim hurmašica.