Trendovi: Sve tajne mascarponea

po Vasa kuharica

Mascarpone je svježi kravlji sir s visokim udjelom mliječne masti do 75 posto koji se dobiva od vrhnja i kiselina. Potječe iz Italije, tačnije iz Lombardije, a koristi se za pripremu slastica, ali i ponekih slanih jela. Karakterizira ga slatki okus s citrusnim natruhama, te glatka, kremasta i lako maziva tekstura.

Na prostoru između Lodija i Abbiategrassoa ovaj se sir koristio još u kasnom 16. stoljeću, gdje se pretpostavlja da je dobio ime prema lokalnom italijanskom imenu mascarpia za sir ricottu s kojim nema baš previše dodirnih tačaka.

Ova je kremasta delikatesa sastavni dio recepta za pripremu italijanske poslastice tiramisu, neizbježan je sastojak brojnih torti od sira, a od mascarponea se mogu napraviti i brzopotezni kolači s dodatkom piškota i sezonskog voća poput jagoda.

Unatoč slatkastim notama, ovaj je sir moguće kombinirati i sa slanim jelima. Posebno se dobro slaže s njokima i tjesteninom te umacima od aromatičnih sireva poput gorgonzole i gljiva. Mascarpone se može ubaciti u slane pite i quicheve, guste juhe od grahorica, ili ga učiniti zvijezdom gurmanskih brusketa.

Preporučujemo