Koliko kuhinja, toliko i jela od mljevena mesa, a jedno od najpopularnijih u našim krajevima zasigurno su faširane šnicle, popečci, kosani odresci ili polpete.
Odaberu li se kvalitetni sastojci i ako se pripreme s pažnjom, faširane šnicle mogu biti i zvijezde stola.
Osim mesa, dodaje se hljeb koji je prethodno namočen sa začinima i jajima te ocijeđen. Imate li dovoljno vremena za pripremu ručka, dobro je ostaviti smjesu da stoji nekoliko sati kako bi se sastojci lijepo povezali.
Jedan od trikova za pripremu finih faširanih šnicli koji ne pucaju jeste strpljivo miješanje smjese rukama. Dobro je izradite kako bi zadržali lijep oblik i dobili na sočnosti. Odlični će biti i ako hljeb prethodno namočite u mineralnoj vodi jer smjesa neće biti pretjerano zbijena.
Sastojci:
500 g mljevenog mesa,
3 mlada luka,
3 bijele kifle,
gazirana mineralna voda,
so, svježi mljeveni biber,
1 jaje,
vezica peršuna,
3-4 grančice svježeg timijana,
krušne mrvice.
Priprema:
- Sitno nasjeckajte peršun i listiće timijana.
- Kifle narežite na male komade i namočiti u mineralnoj vodi
- Mljeveno meso pomiješajte sa sitno sjeckanim mladim lukom. Dodajte peršun i listiće timijana, so, biber, jaje i kifle ocijeđene od vode.
- Mijesite smjesu rukama nekoliko minuta da se sve dobro poveže i ostavite je da odstoji 2 sata.
- Oblikujte šnicle, uvaljajte ih u krušne mrvice pa pržite u ulju s obje strane po 7 minuta.
- Poslužite ih uz pire, salatu od krmpira ili varivo.