Trikovi i tajne: Kako napraviti savršene pljeskavice

po Vasa Kuharica

Iako mnogi smatraju da je za ukusne pljeskavice ključan dodatak tajnih sastojaka i začina, savršenstvo pljeskavica zapravo se krije u jednostavnosti.

  1. Meso sameljite sami ili neka mesar to učini

Meso za savršenu pljeskavicu treba biti grubo mljeveno tako da ima okus po mesu. Što je finije i sitnije mljeveno, to se više skriva i gubi okus mesa. Svakako odaberite kvalitetne dijelove mesa koje meljete.

  1. Ne zaboravite: veličina je važna

Savršena pljeskavica teška je između 140 i 170 grama. Također, bolja je deblja od onih standardnih tankih pljeskavica.

  1. Pljeskavica ne smije biti tvrda

Velik broj ljudi radi veliku grešku kod oblikovanja pljeskavice, a to je da prejako zbiju meso. Mljeveno meso u pljeskavici se treba jedva držati zajedno čisto da tvori oblik pljeskavice, treba biti rahlo, a ne zbijeno.

  1. Začinite samo vanjski dio pljeskavice

Pravilo je vrlo jednostavno – solju i biberom treba začiniti samo vanjski dio pljeskavice. U tom slučaju će vam trebati nešto više soli nego što mislite. Nema ništa loše u tome da začinite pljeskavicu prije nego što ćete je ispeći, ali ono što je čini ekstra sočnom je mali trik. Unaprijed začinite pljeskavicu i pustite da odstoji najmanje 2, a najviše 12 sati prije pečenja.

  1. Koristite pravilo palca

Ovo se ne odnosi na nekakvu “odokativnu” metodu već na metodu koja će spriječiti da vam se pljeskavica “stisne” tokom pečenja. Palcom napravite udubinu u sredini svoje sirove pljeskavice.

  1. Nikad ne pritišćite pljeskavicu tokom pečenja

Ako tokom pečenja pritišćete pljeskavicu svojom lopaticom ili viljuškom misleći da će se tako brže ili bolje ispeći, onda ćete se gadno razočarati jer ovim postupkom samo cijedite fine sokove iz pljeskavice i na kraju ćete garantirano završiti jedući popularno zvani ‘đon cipele’, a ne mekani i sočni hamburger.

  1. Tokom pečenja pljeskavicu okrenite samo jednom

Iskustvo će vam najbolje reći kad je vrijeme da prekrenete tu pljeskavicu, a u međuvremenu se možete poslužiti termometrom. Ako pljeskavicu pečete na srednje jakoj vatri, onda je jednu stranu pljeskavice dovoljno peći 3 do 5 minuta za „medium rare“ stepen pečenosti dok je za „rare“ pljeskavicu dovoljno peći 2 minute sa svake strane.

  1. Sir se uvijek treba potpuno otopiti

Sir je „najbolji prijatelj“ pljeskavici i nema ništa gore nego kad dobijete hamburger u kojem je hladni komad sira samo nabačen na pljeskavicu. Sir stavite na pljeskavicu dok je ona još na grillu, poprskajte je sokovima koje je pljeskavica pustila i prekrijte poklopcem (lonca) dok para u potpunosti ne istopi sir.

  1. Pecivo za hamburger obavezno namažite maslacem

Dobro pecivo je jednako važno za idealan hamburger koliko i pljeskavica. Omjer između peciva i pljeskavice mora biti dobar i pecivo mora biti mekano. Prije nego ga stavite na grill, obavezno ga namažite maslacem.

  1. Dodaci ne idu uvijek na vrh hamburgera

Paradajz uvijek ide na pljeskavicu, a salata ispod pljeskavice kako bi pokupila sokove iz mesa i spriječila da namoče donji dio peciva.

 

Preporučujemo