Trikovi: Ispecite jaje na roštilju

po Vasa kuharica

Jaja se lako mogu ispeći u pepelu sa slabijim žarom ili na rešetci roštilja koja nije previše vruća, a odlična su i omotana mljevenim mesom. Jaja s roštilja najsličnija su kuhanima, ali s nešto više okusa. Postoji nekoliko metoda roštiljanja, a vi odaberite najzabavniju.

Direktno na rešetci – Jajima sa žara trebat će 6 do 14 minuta, ovisno o tome koliko mekan žumanjak priželjkujete. Pukne li ljuska, jaje će na tom dijelu biti malo gumeno, ali jestivo.

U pepelu – Jaja zatrpajte pepelom, ali nemojte pretjerivati sa žarom kako ne bi popucala. Nakon deset minuta jaja su spremna za guljenje.
Najbolje je iskoristiti žar nakon pečenja roštilja ili peke koji više nije toliko vruć.

U paprikama – Paprikama odrežite vrh i očistite ih od sjemenki pa u svaku razbijte po jedno jaje. Začinite i u svaku dodajte naribanog sira. Paprike poklopite odrezanim vrhom pa pecite oko 20-25 minuta.

Na ražnjiću – Stavite jaja u kalupe za muffine pa im napravite rupicu na vrhu drvenim štapićem. Napravite tuljac od papira koji stavite u rupicu na jajetu kako biste ga lakše začinili solju i biberom.
Savinite drveni štapić pa lagano promiješajte unutrašnjost jaja. Kalup za muffine stavite u lim za pečenje koji napunite s malo vode pa pecite na 170 stepeni 12 minuta. Kad se malo ohlade, stavite po tri jaja na štapić za ražnjiće i zagrijte ih nekoliko minuta na roštilju.

U mljevenom mesu – Skuhajte jaja i ogulite ih. Napravite smjesu od mljevenog mesa, začina i malo mineralne vode. Stavite mesne smjese na dlan, raširite je i na nju položite jaje. Napravite lopticu te probodite štapićem za ražnjiće. Pecite na roštilju oko 20-25 minuta.

U pljeskavici – Oblikujte pljeskavice tako da imaju udubljenje u sredini. Jaja razbijte u posudice. Stavite pljeskavice na roštilj pa u svaku ulijte jaje. Poklopite roštilj i pecite oko 2 minute. Ako nemate poklopac na roštilju, poslužit će posudice od aluminijske folije.

Poput omleta – Napravite klasični omlet u tavi pa ga ostavite da se kratko hladi. Prebacite ga na tanjur, razrežite i zatim zagrijte na roštilju.

Preporučujemo