Trikovi Jamiea Olivera za najbolje lazanje

po Vasa kuharica

Ništa ne tješi bolje od lazanja, mekanih listova tjestenine sljubljenih s mesnim raguom, povrćem, parmezanom i domaćim bešamelom. Uobičajena je zabluda da je priprema lazanja kod kuće težak i mukotrpan posao. Nije, pogotovo ako se dobro organizirate i neke stvari pripremite prije vremena, tvrdi legendarni kuihar Jamie Oliver.

Mesne lazanje

Za mesni ragu iskoristite ostatke mesa od ručka koji ste imali prethodni dan. Tradicionalni ragu za lazanje se radi od ostataka mesa. Ako ih nemate pri ruci, sporo kuhajte komade mesa s kosti s celerom, mrkvom, bijelim lukom i paradajzom. Što meso duže kuhate, to će biti bolje.Također možete koristiti mljeveno meso, začinjeno crnim vino i začinima.

Vegetarijanske lazanje

Vegetarijanske verzije, također, obiluju uzbudljivim okusima i teksturama, a i brže su za pripremiti. Napravite lazanje s prasom, špinatom i tikvicama. Bijeli umak neka vam bude mladi sir, a tikvice prije ispecite na grillu. Pečeno povrće općenito jako dobro funkcionira u lazanjama, a to uključuje grillane patlidžane, papriku, luk, tikvice, bundevu…

 Slaganje lazanja

Kada krenete slagati vaše lazanje imajte sve sastojke i umake pri ruci. Koristite svježe listove lazanja jer ih nećete morati prethodno kuhati. Uvijek započnite s umakom od paradajza, odnosno raguom od mesa, ako su lazanje mesne. Zatim dodajte red listova lazanja, nakon toga bešamel (ili sir) te još jedan sloj tjestenine. Naizmjenično tako slažite lazanje dok vam ne ponestane sastojaka s time da završite s bešamelom. Na vrh uvijek možete dodati još sira, najbolje mozzarelle.

Pečenje lazanja

Nikako nemojte zaboraviti dobro zagrijati vašu rernu na 200 stepeni prije pečenja. Najbolje je da lazanje prvo pokrijete aluminijskom folijom prvih 30 minuta pečenja, a zatim je maknete da se stvori zlatna korica. Pečete ih oko 45 minuta.

Preporučujemo