Trikovi za pripremu savršenih muffina

po Vasa kuharica

Muffine, slane i slatke, svi vole jesti kao predjelo, doručak ili desert. Jednostavni su za pečenje, mogu se kombinirati s voćem, povrćem ili čokoladom. Najbolji su oni domaći, a dovoljno je nekoliko sastojaka, kalup za pečenje i malo vremena da kolačići budu spremni.

 

Dobri muffini trebaju biti prozračni i lagani i zato nemojte previše miješati tijesto. Kad pomiješate suhe i mokre sastojke, dovoljno je miješati dok se suhi sastojci više ne vide i dok smjesa ne postane kompaktna.

 

Koristite papirne košarice za muffine, jer je, kad se tijesto stavi direktno na lim za pečenje, skoro nemoguće izvaditi kolač u jednom komadu. Košarice možete napraviti i sami od papira za pečenje koje nauljite ili namažete maslacem.

 

Ako želite da muffini budu bogati i veliki, kalupe za pečenje nemojte puniti do vrha. Svaki dio napunite do tri četvrtine kalupa.

 

Pazite da muffine ne izvadite prerano iz rerne, jer će biti ljepljivi. S druge strane, samo nekoliko minuta dužeg pečenja napravit će od mafina presuhe kolače. Svaka rerna je drugačija pa zato slijedite upute iz recepta i nekoliko minuta prije kraja provjerite čačkalicom srednji dio muffina. Ako čačkalica izađe čista, muffini su pečeni.

 

Nakon pečenja, izvadite ih iz kalupa, možete ih ostaviti nekoliko minuta da odstoje, ali ne predugo, jer se tako tijesto može osušiti.

Preporučujemo