Sastojci za biskvit:
6 jaja,
100 g šećera,
1 vanilin šećer,
200 g glatkog brašna,
2 kašičice praška za pecivo.
Za preljev:
700 ml mlijeka,
500 ml vrhnja za šlag,
300 ml kondenziranog mlijeka.
Za karamel kremu:
400 g šećera,
100 g maslaca,
400 ml vrhnja za šlag.
Priprema:
1. Za biskvit odvojiti bjelanjke i žumanjke. Najprije umiksati bjelanjke u čvrsti snijeg, a potom postepeno dodavati šećer i vanilin šećer te miksati tako dugo dok se sav šećer ne otopi i smjesa ne postane potpuno sjajna i čvrsta.
2. Tada u smjesu počnite dodavati jedno po jedno žumanjke te cijelo vrijeme miksajte. Kada ste umutili sva žumanjke, dodajte polako brašno koje ste prethodno prosijali zajedno sa praškom za pecivo te izmiksajte sve skupa, ali na najmanjoj brzini miksera.
3. Dobivenu biskvitnu smjesu izlijte u lim za pečenje prekriven papirom za pečenje sa svih strana. Lim neka bude srednje veličine. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni 25 minuta.
4. Dok se biskvit peče, pomiješajte kuhačom sve tri vrste mlijeka u jednoj posudi. Tom smjesom ćete zaliti pečeni biskvit.
5. Pečeni biskvit hladiti 10 minuta, izbockati ga cijelom površinom štapićem za ražnjiće, a zatim ga pažljivo istresti iz lima u kojemu se pekao. Odlijepiti sa biskvita papir za pečenje. Sada biskvit izbockati i sa te donje strane na kojoj je bio papir za pečenje.
6. U lim u kojemu se biskvit pekao uliti trećinu mliječne smjese, pa na to pažljivo vratiti biskvit. Neka vam sada donja strana biskvita bude od gore. Sve skupa sada zaliti ostatkom mliječne smjese. Biskvit sada ostaviti da se hladi i odstoji bar 1 sat kako bi se sve mlijeko upilo sa gornje strane.
7. Za karamel kremu, usipati šećer u posudu i na najmanjoj vatrici ga otopiti potpuno uz povremeno miješanje. Budite oprezni da vam se šećer ne topi naglo, jer će tada sagorijeti i okus karamele će biti gorkast.
8. Kada se sav šećer otopi i masa postane boje starog zlata dodajte maslac nasjeckan na male komadiće i promiješajte lagano da se sav maslac otopi. Posudu i dalje držite na laganoj vatrici. Kada se maslac sjedinio, dolijte vrhnje za šlag i opet uz miješanje sve lijepo sjedinite.
9. Još toplu i prilično tekuću kremu izliti preko natopljenog biskvita i ostaviti da se sve skupa dobro ohladi.
10. Tri leće možete dodatno ukrasiti po želji slatkim vrhnjem, a i ne morate.