Sastojci:

 

250 g pečenih lješnika,

250 g pečenih badema,

250 g oraha,

200 g šećera,

1 kg jufke za baklavu,

250 g maslaca,

50 g ulja.

 

Agda:

 

1.200 g šećera,

1.100 g vode,

3 vanilin šećera.

 

Priprema:

 

  1. Prvo skuhati agdu od navedenih sastojaka. Kad prokuha smanjiti temperaturu i kuhati još 15 minuta. Skinuti s ringle i dodati 3 vanilin šećera, pa ostaviti da se ohladi.

 

  1. Samljeti lješnik, orahe i badem. Sjediniti orašaste plodove, pa im dodati 200 g šećera.

 

  1. Rastopiti maslac i dodati mu ulje.

 

  1. Prvu jufku namazati mješavinom maslaca i ulja, preko staviti drugu jufku koju ćete presuti mješavinom badema, oraha i lješnika.

 

  1. Jufku polako motati na tanju oklagiju. Jednu stranu oklagije čvrsto držati, a drugom rukom naborati tj. svući jufke s oklagije. Tako raditi dok ne potrošite sve namirnice potrebne za baklavu.

 

  1. Baklavu redati u podmazani pleh i peći na 180 stepeni oko 50 minuta.

 

  1. Vruću isjeći i zaliti agdom.