Turska kuhinja: Kadaif sa sirom

po Vasa kuharica

Sastojci:

1 kesa kadaifa,

1 maslac,

pola kg sira ricotta,

1 šoljica isjeckanog sira mozarella,

pola šoljice mlijeka,

3 kašike griza,

pistacije i orasi za ukrašavanje.

Priprema:

1. Prethodno zagrijati rernu na 180 stepeni. U veliku zdjelu rukama izmrvite kadaif, a zatim ga preliti rastopljenim maslacem i sve dobro izmiješati.
2. Polovinu dobivene smjese staviti u tepsiju za pečenje, pa je odozgo pritisnuti rukama. To će biti jedan dio kore, a drugi će doći na kraju preko kreme koju ćete pripremiti na sljedeći način: U manjoj tavi zagrijati mlijeko i dodati griz te kuhati 30-tak sekundi uz stalno miješanje. Kada se smjesa zgusnula u nju dodati sireve ricottu i mozarellu te sve izmiješati dok ne dobijete glatku kremu koju ćete istresti u tepsiju. Po kremi rasporediti drugu polovinu kadaifa.
3. Tepsiju staviti u rernu i peći na 180-200 stepeni oko 45 minuta. Izvaditi iz rerne i ostaviti 30 minuta, a zatim ukrasiti pistacijama i orasima.

Preporučujemo