Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Turske punjene lepinice: Tijesto koje će vas oduševiti

po Senan Dervisevic 23/11/2017
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Turske pice, pide, lepinice i tortilje – sve se to može napraviti od čuvog lahmadžun tijesta po receptu turskih domaćica
.

Sastojci za testo:

2 čaše integralnog pšeničnog brašna

3 čaše običnog brašna

1 kašičica suhog kvasca

1 šoljica mlijeka i do pune čaše mlake vode

1 kačičica sitnog šećera

1 kašičica soli

Fil:

 

350 g mljevene junetine

2 paradajza srednje veličine

2 glavice crvenog luka (srednje)

2 svježe zelene paprike

2 svježe crvene paprike

1 kašika paradajz pirea

1 kašika pirea od paprike (umjesto njega može kašika pirea od paradajza)

1 veza peršuna

1 čehno bijelog luka (po želji)

malo bibera, soli, mljevenog kima i aleve paprike

1 čaša ulja

Priprema:

Kvasac staviti u činiju, preliti mlekom, promiješati, dodati šećer i so pa sačekati dvije-tri minuta. Potom postepeno dodavati pomiješano integralno i bijelo brašno te zamijesiti tijesto.

Tijesto pokriti i ostaviti da naraste. Od tijesta uzimati komade veličine pesnice, od njih praviti loptice i ostaviti da malo odstoje.

Fil:

Luk, paradajz, papriku, bijeli luk i peršun usitniti u blenderu, dodati paradajz pire, začine i ulje i promiješati. Na kraju dodati mljeveno meso i dobro sjediniti.

Narasle loptice testa tanko razvući oklagijom na brašnom posutoj podlozi, pa staviti u pleh obložen papirom za pečenje. Razvučeno tijesto premazati filom i peći desetak minuta u rerni zagrijanoj na 230 stepeni. Pečeno tijesto odložiti jedno preko drugog, i to tako da filovana strana dođe unutra. Tijesto pokriti da se ne suši. Na lahmadžun se može staviti sitno isječen paradajz, mladi luk, peršun.

 

Preporučujemo

Pileća krilca iz rerne

24/02/2023

Pečeni luk

24/02/2023

Begova čorba

04/01/2023

Recept za slasne juneće okruglice

04/01/2023

Kartoffel Kloesse – Prefine okruglice od krompira

28/12/2022

RECEPT: Tagliatele sa tikvom | KUHAJMO ZAJEDNO

21/12/2022

Punjena piletina

21/12/2022

Marinirani ražnjići

20/12/2022

Gurmanski ćevap

20/12/2022

Punjeni pileći batak i zabatak

20/12/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh