U vinu uživaju sva čula

po Vasa kuharica

Vino je neizostavno na stolu za posebne prilike. Užitak možete osjetiti u ritualu ispijanja vina, u divljenju umiješnosti vinara koji je vino načinio, u specifičnom okusu vina koji stimulira naša čula.

Četiri okusa

Kada pijemo vino, naše čulo okusa je stimulirano na poseban način, a alkohol ima umirujuće djelovanje na naš nervni sistem. Čulo okusa osjeća četiri glavna okusa: slatko, slano, kiselo i gorko. Kiselost i slatkoća vina su dva faktora koja, kada su dobro izbalansirana, daju prijatan okus vinu koje pijemo. Kiselost vina osjećamo srednjim dijelom jezika, a slatkoću vrhom jezika.

Vina koja imaju veću kiselost imaju grub oukus, dok ona s nedovoljnim stepenom kiselosti imaju slab i neprepoznatljiv okus i njihova aroma ne ostaje u ustima dovoljno dugo. Tanin doprinosi količini i balansu gorčine okusa vina.

Različite voćne arome koje možemo osjetiti u okusu pojedinih vina doprinose spektru slatkih aroma u vinu. Ponekad je zabavno pokušati odrediti koja voćna aroma se koristi u nekom vinu. Najčešće su to arome kupine, šljive, jabuke i kruške.

I sva ostala čula uživaju u vinu. Čulo vida uživa u punoj, kristalnoj boji dobrog vina, čulo mirisa u nijansama arome. Aroma vina kaže nam mnogo šta o njegovom karakteru. Sve to dodaje nove dimenzije uživanju u širokom spektru dobrih osobina vina.

Vrste vinove loze

Postoji mnogo vrsta grožđa, ali većina vina se pravi od grožđa iz familije Vitis vinifera, koja potiče iz Evrope. Različite vrste grožđa imaju specifične karakteristike. Evo nekih od najpoznatijih vinskih vrsta grožđa:

– Popularne crvene vrste: Cabernet Sauvignon, Grenache, Merlot, Pinot Noir, Sangiovese, Syrah (Shiraz), Tempranillo, Zinfandel.

– Popularne bijele vrste: Chardonnay, Gewuerztraminer, Gruener Veltliner, Pinot Blanc, Riesling, Sauvignon Blanc, Semillon.

Preporučujemo