Sastojci:

1kg, junetine,

4 mrkve,

100 g korijena celera,

1 luk,

1 korijen peršuna,

3 jaja,

lovorov list,

biber,

50 g maslaca,

50 g brašna,

so i biber (bijeli).

Priprema:

1. Prije svega povrće očistite i narežite na komade. U lonac stavite meso, dodajte narezano povrće, biber u zrnu, lovorov list, posolite, ulijte vodu i kada zavri kuhajte na laganoj vatri, po prilici dva sata.
2. U tavu, na ugrijani maslac, dodajet brašno i pržite ga miješajući pjenjačom, dok ne počne dobivati boju. Zatim podlijevjte juhom i dalje miješajući pjenjačom, kuhajte dok ne dobijete baršunasti umak.
3. Potom umak začinite solju i bijelim biberom, promiješajte i maknite s vatre da se malo ohladi.
4. Kuhano meso i povrće stavite na tanjir, a u ohlađeni umak postepeno dodajite žumanjke, stalno miješajući pjenjačom dok ne dobijete jednoličnu boju. Zatim umak procijedite, njime prelijte kuhano meso i poslužite.