Sastojci:
1kg, junetine,
4 mrkve,
100 g korijena celera,
1 luk,
1 korijen peršuna,
3 jaja,
lovorov list,
biber,
50 g maslaca,
50 g brašna,
so i biber (bijeli).
Priprema:
1. Prije svega povrće očistite i narežite na komade. U lonac stavite meso, dodajte narezano povrće, biber u zrnu, lovorov list, posolite, ulijte vodu i kada zavri kuhajte na laganoj vatri, po prilici dva sata.
2. U tavu, na ugrijani maslac, dodajet brašno i pržite ga miješajući pjenjačom, dok ne počne dobivati boju. Zatim podlijevjte juhom i dalje miješajući pjenjačom, kuhajte dok ne dobijete baršunasti umak.
3. Potom umak začinite solju i bijelim biberom, promiješajte i maknite s vatre da se malo ohladi.
4. Kuhano meso i povrće stavite na tanjir, a u ohlađeni umak postepeno dodajite žumanjke, stalno miješajući pjenjačom dok ne dobijete jednoličnu boju. Zatim umak procijedite, njime prelijte kuhano meso i poslužite.